Aan het Bestuur en de Tweede Kamerfractie van de PvdA,
Op dit ogenblik spelen in ons land een aantal crises. Crises die een groot deel van de achterban van onze partij meer dan proportioneel treffen:
- De kosten van levensonderhoud rijzen de pan uit en het ziet er niet uit dat deze inflatie gaat afnemen
- Nu al, maar zeker in de komende winter, gaan de energiekosten enorm omhoog
- De stikstofcrisis legt een enorme kloof binnen onze samenleving bloot.
Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Woningcorporaties, ziektekostenverzekeraars en energiebedrijven zien dat steeds meer nota’s onbetaald blijven en ook het bezoek aan voedselbanken stijgt. Eén op de drie gezinnen dreigt in de problemen te komen.
Deze crises vragen om duidelijke stellingname door de politiek en eerlijk gezegd: we horen te weinig vanuit Den Haag en jammer genoeg ook van onze eigen volksvertegenwoordigers. Dit zijn tijden waarop de sociaaldemocratie het verschil kan en moet maken. Dat kan door gerichte maatregelen voor te stellen voor diegenen die het hardst door deze crises getroffen worden en alles op alles te zetten om deze gerealiseerd te krijgen.
De afdelingen Rhenen en Veenendaal van de PvdA roepen dan ook met kracht onze Tweede Kamerfractie op om:
- een krachtig signaal aan de coalitie te geven over de onhoudbaarheid van deze problematiek.
- snel zelf met een plan te komen om energiearmoede en de gevolgen van de inflatie voor de zwakke groepen in onze samenleving tegen te gaan. Dit met gerichte acties, waarbij voorkomen wordt dat er wederom nodeloos overheidsgeld vloeit naar groepen die dat niet direct nodig hebben. We maken dit plan samen met Groen Links, de verbonden sociale partners en eventueel met andere oppositiepartijen.
- samen met natuurorganisaties en constructieve delen binnen de agrarische sector, plannen te ontwikkelen voor een duurzame voedselketen met plaats voor renderende agrarische bedrijven en met behoud van de natuur in Nederland en in de landen van waaruit wij agrarische grondstoffen betrekken.
Door deze plannen loopt “solidariteit” als een rode draad. Daarmee onderscheidt de sociaaldemocratie zich immers van neoliberaal, individualistisch denken. Het is nu de hoogste tijd om uit de schaduw te stappen en zowel landelijk als lokaal een duidelijke lijn neer te zetten.
Samen voorwaarts!