Zorg
Door het overhevelen van de AWBZ en de Jeugdzorg naar de gemeente heeft de gemeente meer verantwoordelijkheid voor de zorg van mensen die dat nodig hebben. Voor iedereen die zorg nodig heeft moet die optimaal toegankelijk zijn.Vergrijzing
Het aantal inwoners in de gemeente Rhenen groeit gestaag. Ook de vergrijzing zet door. Ten opzichte van de leeftijdsgroep 20-65 jaar, zijn de groepen 0-20 en 65+ groter geworden. Om problemen hierdoor te voorkomen, moet Rhenen voor alle inwoners een aantrekkelijke gemeente blijven die behoren tot de genoemde leeftijdsgroepen, waarbij de PvdA de nodige aandacht geeft aan de toenemende vergrijzing in Rhenen.
Zorg ook in de woonbuurten
De zorg verandert sterk. Steeds vaker krijgen mensen zorg buiten de zorginstellingen, in de eigen omgeving. Dit vraagt veel van familie en vrienden. En wat moet je als je zorg nodig hebt, maar er is niemand die een oogje in het zeil houdt? Dan kan het wel eens mis gaan. Mensen met verward gedrag kunnen voor veel onrust zorgen. Daarom moeten we meer oog hebben voor de mensen nabij de persoon die zorg krijgt of nodig heeft en moet er op dit vlak in onze gemeente nog het nodige gebeuren.
Meer behoefte aan zorg
De zorgvraag neemt toe door meerdere oorzaken. Allereerst zorgt een verbeterde gezondheidszorg al jaren dat aandoeningen in veel gevallen niet (direct) fataal hoeven te zijn. Diagnoses zijn beter te stellen, waardoor we eerder van een aandoening weten en langer leven. Dit betekent ook dat deze “patiënten” over een langere tijd gebruik maken van zorg. Mede door de betere gezondheidszorg is de levensverwachting in westerse landen toegenomen. De vergrijzing betekent niet alleen absoluut meer ouderen maar ook relatief. De kans dat iemand een aandoening ontwikkelt, neemt toe met de leeftijd. We zien dus meer mensen met een of meer chronische ziekten. Dit brengt grote vraagstukken met zich mee over de organisatie en betaalbaarheid van de zorg. Zorg die door het Rijk bij de gemeenten is neergelegd, zonder hierbij de nodige middelen te verstrekken. Het zal ook voor onze gemeente een uitdaging zijn de zorg voor onze inwoners te blijven garanderen en onze inwoners die zorg en huisvesting te geven waar behoefte aan is.
24-uurs zorg
Uit een rapport Actualisatie Woonvisie Rhenen van Companen april 2021 blijkt dat in aanloop naar 2030 het aantal oudere huishoudens in Rhenen met 17% toeneemt. Door de vergrijzing groeit het aantal ouderen op hoge leeftijd echter nog sterker. Dit leidt tot een toename aan ouderdomsziekten, waaronder dementie en zal er meer behoefte zijn aan 24-uurszorg. In Rhenen is aan 24- uurszorg nu een tekort van 50 plekken, die door de toenemende vergrijzing tot 2030 met 30 plekken zal toenemen, tot een tekort van 80 plekken. Een deel van de Rhenense ouderen die zware zorg nodige hebben moeten nu uitwijken naar andere gemeenten, zoals Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Voor de partner, familie en mantelzorger wordt het moeilijker hen te bezoeken en legt een zware last op hen. De PvdA vindt dit onwenselijk. Het uitgangspunt is om deze inwoners huisvesting in Rhenen te bieden, zodat niet meer uitgeweken zal hoeven te worden naar andere gemeenten. De PvdA heeft in juni 2021 in een motie aan het college een verzoek gedaan naar geschikte bouwgrond voor 24-uurszorg in Rhenen te zoeken. De motie is unaniem aangenomen. Wij willen dat er in alle drie de kernen (Rhenen, Elst en Achterberg) bouwgrond gezocht wordt voor het realiseren van kleine woon-zorg voorzieningen. Dit past ook in het landelijk beleid.
Ons plan:
- Bij indicatiestelling voor de zorg moeten voor een juiste indicatie altijd huisgesprekken van mens tot mens gevoerd worden; telefonische of elektronische contacten alleen mogen nooit genoeg zijn. Maatwerk is onontbeerlijk, zodat iedereen de zorg krijgt die men nodig heeft.
- Zorgaanbieders waarmee de gemeente in zee gaat voldoen aan de voorwaarden van het bespreken van het zorgplan met cliënten, een goede regeling voor medezeggenschap en er is een deugdelijke klachtenregeling.
- Bij plaatsing in een verzorgingshuis moet aandacht zijn voor de partner. Deze moet zoveel mogelijk in hetzelfde tehuis of in elk geval in de dezelfde gemeente kunnen gaan/blijven wonen.
- Bevorderen van een zo hoog mogelijke deelname aan de Rijksvaccinaties.
- Integrale benadering van zorg en welzijn/ontschotting waar mogelijk.
- Er moeten in alle drie de kernen 24-uurs woon-zorgvoorzieningen komen.