Democratie en inspraak

Besluitvorming voorgekookt en alleen besproken op het gemeentehuis kan niet meer.

Inspraak van en door burgers bij besluitvorming

Voor een gezonde democratie is het essentieel dat iedere stem telt en dat iedereen zich gehoord voelt. Dat iedereen die dat wil kan deelnemen en de belangen van al onze inwoners worden behartigd en verdedigd. In de raad, maar ook daarbuiten.

Burgerparticipatie is belangrijk. Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk en gewenst zijn. De gemeente is daarom toegankelijk en benaderbaar voor al onze inwoners. We luisteren naar ervaringsdeskundigen en nemen hun aanbevelingen mee bij het verbeteren van de uitvoer van onze gemeentelijke taken. Daarbij is voor ons het algemeen belang altijd leidend. We zorgen ervoor dat alle inwoners, niet alleen die met de grootste mond, worden gehoord en zijn ons ervan bewust dat niet iedere groep zich even actief in inwonersinitiatieven roert.

Inspraak van en door burgers staat bij belangrijke besluiten voor de PvdA centraal. Dat vraagt dus vaak om een andere rol van de raad en het bestuur van de gemeente. De beslissingen over de koers van onze samenleving moeten niet alleen in de raadzaal gemaakt worden. Deze werkwijze wordt ook wel ‘meervoudige democratie’ genoemd.

Internet wordt nu veelal gebruikt om informatie uit de bevolking te halen. Er komt nu ook steeds meer belangstelling voor elektronische Democratie (E-Democracy ) in bredere zin. Daarbij gaat het dat (een deel van) besluitvorming weggehaald wordt uit de Raadszaal en wordt geleid naar inwoners en maatschappelijke vertegenwoordigers. Er moet altijd een sterke focus blijven op de mogelijkheid voor inwoners die minder digitaal vaardig zijn om bij te kunnen blijven dragen aan raadpleging en besluitvorming.

Ons plan:

  1. In elk raadsvoorstel wordt expliciet aangegeven op welke manier betrokkenheid en inspraak van betrokken inwoners zijn georganiseerd en hoe ervoor is gezorgd dat iedereen de gelegenheid heeft om mee te praten.
  2. De PvdA zal erop toezien dat er telkens goed gecommuniceerd wordt in welke rol de gemeente meedoet.
  3. Het gemeentebestuur laat partijpolitiek minder meewegen bij voorstellen en gaat in bredere kring zoeken naar de beste oplossingen.
  4. De gemeente zorgt ervoor dat inwoners die minder zijn georganiseerd of organisaties die niet snel aan de bel trekken actief wordt gehoord bij voorstellen die hen aangaan.