Een gezonde en duurzame leefomgeving: aardgas
Alle burgers moeten mee kunnen doen met de transitie van aardgas naar andere energiebronnenAlle woningen van het aardgas af en over op elektrische verwarming of een warmtepomp is niet overal haalbaar. Oudere woningen, voornamelijk die van voor 1980, zijn onvoldoende geïsoleerd en met elektriciteit op koude dagen niet warm te krijgen. Als je met elektriciteit zou willen verwarmen, dan krijg je minder energie het huis in dan met gas. Via een gasleiding komt meer energie het huis in. Het isoleren van die oudere huizen is weliswaar noodzakelijk, maar je kunt oudere huizen niet ‘na-isoleren’ tot een punt waarop je op koudere dagen genoeg hebt aan een elektrische aansluiting, dat lukt gewoon niet.
Voor alternatieven zoals waterstof als brandstof voor verwarming en warm water en andere mogelijkheden moet de gemeente zelf initiatief nemen in samenwerking met de Regionale Energietransitieplannen in de Foodvalley. Maar Rhenen mag niet afwachten. Een actievere opstelling, zeker in de communicatie met inwoners is noodzakelijk.
Ons plan:
- Iedereen die zijn/haar oude woning energiezuinig wil maken moet hiervoor de mogelijkheid krijgen, als de middelen daartoe niet toereikend zijn, dan bij de gemeente in aanmerking te komen voor een duurzaamheidslening, zodat ook hun woning op de toekomst is voorbereid.
- Per wijk, straat moet vanuit de gemeente actief worden geïnformeerd over de collectieve mogelijkheden.
- Vanuit de gemeente wordt een inventarisatie gemaakt van inwoners die individueel aan de slag willen in hun woning zodat er een vast deskundig contactpersoon is voor advies en hulp.