Rhenen ligt in een prachtige omgeving. Het is hier goed wonen, werken en recreëren en dat wil de PvdA graag zo houden.
4.1. Energietransitie
De aarde warmt op, ons klimaat verandert. Dat komt de zekerheid van ons bestaan niet ten goede. Het zal grote investeringen vragen en niet gemakkelijk zijn de noodzakelijke veranderingen gerealiseerd te krijgen. Dat kan alleen slagen als iedereen een bijdrage kan leveren en we de rekening eerlijk delen.
De afgelopen jaren zagen we echter iets anders. Normale huishoudens werden met kosten opgezadeld terwijl de industrie en de grote vervuilers werden ontzien. Dat is niet duurzaam en niet eerlijk. Om in 2040 energieneutraal te zijn zal er nog veel water door de Neder-Rijn moeten stromen. De mouwen moeten worden opgestroopt.
Het hele proces van de energietransitie is ingewikkeld en zal plaatsvinden in regionale verbanden (Foodvalley). Om alle plannen goed te kunnen beoordelen zal de PvdA een aantal deskundigen uitnodigen om eigen ideeën te ontwikkelen en alle plannen en voorstellen die aan de gemeenteraad worden voorgelegd te toetsen aan de uitgangspunten van de PvdA en de gemeenteraadsfractie daarin te adviseren.
Ons plan:
Externe advisering
Een groepje deskundigen zal eigen ideeën ontwikkelen en de raadsfractie adviseren bij de besluitvorming.
Ondersteuning bij zonnepanelen
Rhenen moet burgers en bedrijven actiever financieel en met informatie ondersteunen om zonnepanelen op daken aan te leggen.
Zonnepark en windmolens
Een zonnepark in onze gemeente en windmolens op plekken waar zo min mogelijk overlast wordt veroorzaakt, wordt niet uitgesloten, maar wel met aandacht voor natuur- en milieuaspecten en effecten op het landschap en de omwonenden.
Alternatieve mogelijkheden
4.2. Energiebesparing
Alle woningen van het aardgas af en over op elektrische verwarming of een warmtepomp is niet overal haalbaar. Oudere woningen, voornamelijk die van voor 1980, zijn onvoldoende geïsoleerd en met elektriciteit op een koude dag niet warm te krijgen. Als je met elektriciteit zou willen verwarmen, dan krijg je minder energie het huis in dan met gas. Via een gasleiding
komt meer energie het huis in. Het isoleren van die oudere huizen is weliswaar noodzakelijk, maar je kunt oudere huizen niet ‘na-isoleren’ tot een punt waarop je op koudere dagen genoeg hebt aan een elektrische aansluiting, dat lukt gewoon niet.
Voor alternatieven zoals waterstof als brandstof voor verwarming en warm water en andere mogelijkheden moet de gemeente zelf initiatief nemen in samenwerking met de Regionale Energietransitieplannen in de Foodvalley. Maar Rhenen mag niet afwachten. Een actievere opstelling, zeker in de communicatie met inwoners is noodzakelijk.
Onze keuzes:
Energiezuinige woningen voor iedereen
Iedereen die zijn/haar oude woning energiezuinig wil maken moet hiervoor de mogelijkheid krijgen, als de middelen daartoe niet toereikend zijn, dan bij de gemeente in aanmerking te komen voor een duurzaamheidslening, zodat ook hun woning op de toekomst is voorbereid.
Collectieve mogelijkheden energie
Per wijk, straat moet vanuit de gemeente actief worden geïnformeerd over de collectieve mogelijkheden.
Deskundige contactpersoon voor inwoners
4.3. Stikstofreductie
Met betrekking tot de problematiek rond de stikstofreductie moet Rhenen ook actiever aan de slag. Stikstofoverlast leidt tot vertraging in de bouw en heeft grote invloed op mens en natuur.
De opgave om CO2 en stikstof te verminderen of naar 0 te krijgen is groot. Door een deel van het huidige landbouwgebied om te vormen tot een nieuw gebied met bestemmingen die bijdragen aan de problemen rond wonen en zorg kan Rhenen een grote bijdrage leveren aan de duurzaamheidsopdracht. De PvdA wil beleid ontwikkelen voor het her-ontwikkelen van het Binnenveld. Een gebied dat de verbinding legt tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.
Wij stimuleren boeren om zich te laten uitkopen. Daarbij gaan wij ervan uit dat de landelijke overheid mede op grond van de rapporten van o.a. het Planbureau voor de Leefomgeving en gerechtelijke uitspraken een fatsoenlijke uitkoopregeling hanteert. De deel van de grond in het Binnenveld krijgt een bouwbestemming, een deel blijft agrarisch voor de boeren die overgaan op biologische teelt of bosbouw.
Voor de bouwbestemmingen worden voorwaarden gesteld voor 60 % sociale woningbouw en mogelijkheden voor gemeenschappen van jongeren en ouderen voor gepaste wooneenheden. Het particuliere initiatief wordt gestimuleerd en ondersteund. Het idee achter de grondstukken is, dat iedereen de kans heeft een eigen tuin aan te leggen en diversiteit aan bomen te planten. Bestraten mag maar beperkt, bomen moeten. In dit gebied is het mogelijk om zonder te heien te bouwen en een etage (deels) onder het maaiveld aan te leggen. Koel in de zomer en warm in de winter en waardoor er een lager bouwzicht ontstaat.
Dit plan werkt aan meerdere kanten naar oplossingen, die nu in het huidige programma staan, gezondheid, huizenbouw, opvang 24 uur voor ouderen, een gezondere omgeving. Voor dit plan is samenwerking met de omliggende gemeenten nodig en die zal worden gezocht.
Ons plan
Herinrichtingsplan Binnenveld
Voor het Binnenveld wordt een integraal herinrichtingsplan gemaakt. In dat plan wordt uitgegaan van een minimale reductie van 50% van de huidige agrarische gronden. De agrarische sector in het Binnenveld wordt actief betrokken bij de ontwikkeling van dit plan.
Betrokkenheid Rijk en provincie
Rijk en Provincie wordt betrokken bij de ontwikkeling en de mogelijkheden voor de agrarische sector voor de uitkoop of herplaatsing.
Duurzame woonbestemming
Woonbestemmingen, zowel voor individueel als voor groepswonen worden alleen mogelijk als aan alle duurzaamheidseisen wordt voldaan.
Betrokkenheid buurgemeenten
4.4. Klimaatadaptatie en natuurdiversiteit
Een duurzame leefomgeving heeft niet alleen met energietransitie te maken ten behoeve van minder CO2-uitstoot, maar ook met klimaat en natuurdiversiteit.
Een duurzame leefomgeving betreft ook het openbare groen en het particuliere groen. Er is al jaren een trend zichtbaar van een steeds verdere verstening van de particuliere tuin. Direct gevolg is:
- Steeds meer afvoer van regenwater in het riool en geen berging van regenwater in de
bodem. - Het ontstaan van een stadsklimaat met hogere temperaturen.
- Minder groen in de tuin, dat belangrijk is voor vogels en insecten.
Ons plan:
Voorlichting inwoners over vergroening
Voorlichting aan particulieren over meer natuur in hun tuin en mogelijkheden van regenwateropvang in zowel natte als droge perioden. Hiermee kan samengewerkt worden met organisaties als IVN en Groei&Bloei.
Kwaliteitsverbetering openbaar groen
4.5. Gezondheid
Gezondheid is van groot belang voor iedereen. Het is algemeen bekend dat een goede gezondheid niet alleen voor een beter leven zorgt, maar ook dat de samenleving materieel en immaterieel beter wordt.
Ons plan:
Inzetten op preventie
Het landelijke preventiebeleid wordt actief gestimuleerd met:
- Voorlichting over obesitas
- Rookverbod bij sportvelden
- Hulp en ondersteuning bij alcohol en drugsproblemen danwel adequate
verwijzing. - Sportvoorzieningen voor iedereen toegankelijk maken.
- Stimuleren meer bewegen in de groene omgeving van Rhenen.
4.6. Bereikbaarheid van Rhenen
De bereikbaarheid van Rhenen moet met het oog op eventuele verslechteringen in de toekomst van de infrastructuur nu reeds aandachtspunt zijn. Het mag niet zo zijn dat vermindering van Openbaar Vervoer leidt tot meer gemotoriseerd verkeer en dus meer stikstof en een slechtere bereikbaarheid van Rhenen, Elst en Achterberg.
Ons plan:
Behoud en uitbreiding bus- en treinverbindingen
De Gemeente gaat actief met vervoerders in overleg over het behoud danwel uitbreiding van bus- en treinverbindingen.
Kleinschalige OV-verbindingen
Er wordt een onderzoek gedaan naar privaat/publieke samenwerking voor kleinschalige OV verbindingen, zoals de Buurtbus.